Πέμπτη 7 Μαρτίου 2013

Newsroom review


Ένα από τα δυνατά περσινά χαρτιά του HBO ήταν η καλοκαιρινή σειρά “The Newsroom“. Δημιουργός της ο γνωστός από το “The West Wing” και κάτοχος όσκαρ για το “The Social Network” Αaron Sorkin. Κεντρικό πρόσωπο ο Will McAvoy ένας δημοφιλής παρουσιαστής της ενημερωτικής εκπομπής News Night του καλωδιακού καναλιού ACN. O Will τον οποίο υποδύεται ο Jeff Daniels (The Lookout, Away We go, Looper) έχει απήχηση στον κόσμο επειδή κρατάει ουδέτερη στάση σε όλα: δεν ομολογεί τις πολιτικές του προτιμήσεις, δεν πιέζει τους καλεσμένους του και κάνει ευτυχισμένο το κανάλι του φέρνοντας τηλεθέαση.

Το 2010 κατά τη διάρκεια μίας live συζήτησης σε ένα πανεπιστήμιο ο Will δηλώνει με έναν καταιγιστικό λόγο ότι η Αμερική δεν είναι πλέον η καλύτερη χώρα στον κόσμο, προκαλώντας αντιδράσεις και τραβώντας όλη την προσοχή των ΜΜΕ επάνω του. Με την δημοτικότητά του σε ελεύθερη πτώση παίρνει υποχρεωτική άδεια μέχρι να κατευνάσουν τα πνεύματα. Γυρίζοντας στη δουλειά του ύστερα από κάποιες εβδομάδες βλέπει τη δημοσιογραφική ομάδα του να τον έχει παρατήσει και να έχει μετακινηθεί σε άλλο σόου. Το εκκεντρικό αφεντικό του όμως έχει άλλα σχέδια γι’αυτόν…προσλαμβάνει χωρίς την έγκριση του νέα υπεύθυνη παραγωγής την MacKenzie McHale που την ενσαρκώνει η Emily Mortimer (Match Point, Hugo). H Mac (η οποία τυγχάνει να είναι η πρώην του Will) είναι μία παθιασμένη ιδεαλίστρια που προσωπικό της στοίχημα είναι να αλλάξει τον τρόπο που μεταφέρονται τα νέα στον κόσμο. Θέλει η εκπομπή της με παρουσιαστή τον εγωκεντρικό Will να αλλάξει ριζικά και στόχος της είναι να πετύχει μία διορατική ματιά στα γεγονότα με ηθική ακεραιότητα και επαναφορά της αξιοπρέπειας στα νυχτερινά νέα. “Προτιμώ να κάνω ένα καλό δελτίο για 100 άτομα, παρά ένα κακό για 1 εκατομμύριο” λέει στον πρώην της. Πιστεύει ότι μπορεί να το πετύχει αυτό εκμεταλλευόμενη το IQ, το ταλέντο και την απήχηση του Will.

Mε την σκέψη ότι ο κόσμος σιγά-σιγά θα θελήσει τα αξιόπιστα νέα και όχι αυτά που τον βολεύουν, παρακινεί το προσωπικό της να κρατήσει τις προτεραιότητες του που είναι να ενημερώνουν το λαό απομακρύνοντας τον από τα κουτσομπολιά και το ανανεωμένο News Night να γίνει το ηθικό κέντρο της δημοσιογραφίας θέτοντας υψηλούς στόχους. Στην πορεία της σειράς θα δούμε πως η απύθμενη ενημέρωση τίθεται εναντίον της επιφανειακής και πως το δελτίο απομακρύνεται από τον δογματισμό και το κήρυγμα επιστρέφοντας στην καθαρή ενημέρωση. Στο πλευρό της η Mac έχει μία ομάδα νέων ανθρώπων: τον πιστό της φίλο Jim ως διευθυντή επιμέλειας, τον γνωστό από το ‘Slumdog Millionaire’ Dev patel ως ιδιοφυϊα στο ίντερνετ, την ανερχόμενη Maggie ως βοηθό παραγωγής και την όμορφη Sloan ως οικονομολόγο. Στο ρόλο της ιδιοκτήτριας του καναλιού βλέπουμε την Jane Fonda η οποία δεν είναι ευχαριστημένη με την αλλαγή αυτή στο κανάλι της καθώς αυτό που την ενδιαφέρει είναι τα νούμερα και τα έσοδα από τις διαφημίσεις ανεξάρτητα της ποιότητας του προγράμματος. Από την σειρά δε λείπουν οι αναπόφευκτες εντάσεις μεταξύ των πρωταγωνιστών εξαιτίας του ερωτικού παρελθόντος τους, οι συναισθηματικές αλλαγές, οι εκκεντρικοί διάλογοι, οι πολιτιστικές αναφορές, ο γρήγορος ρυθμός και τα φλερτ μεταξύ του προσωπικού.

Το “The Newsroom” παρουσιάζει πραγματικά γεγονότα ξεκινώντας χρονικά τον Απρίλιο του 2010 παρουσιάζοντας την έκρηξη στην δεξαμενή άντλησης πετρελαίου της ΒΡ στον κόλπο του Μεξικού. Βλέπουμε ακόμα τις διαδηλώσεις κατά του Μουμπάρακ στην Αίγυπτο το 2011, το πυρηνικό ατύχημα στο σταθμό Φουκουσίμα, το αμερικανικό πολιτικό κίνημα tea party, το μεταναστευτικό πρόβλημα, ακόμα και στο ελληνικό χρέος γίνεται αναφορά. Η σειρά έχει διχάσει κοινό και κριτικούς με τους δεύτερους να κατηγορούν τον σεναριογράφο Sorkin ότι παρόλο που οι διάλογοι του είναι σαγηνευτικοί και καθηλωτικοί και ο ίδιος ένας διορατικός και πνευματώδης δραματοποιός, χρησιμοποιεί τη σειρά ως πλατφόρμα για να στηρίξει τις δικές του απόψεις και γνώμες. Του αποδίδουν ευθύνες ότι παρουσιάζοντας πραγματικά γεγονότα γίνεται αλαζόνας και αυτάρεσκος, δείχνοντας το δικό του φιλόδοξο τρόπο πως θα είχε χειριστεί τα γεγονότα μία εξιδανικευμένη τηλεοπτική ομάδα, διαφημίζοντας τη σειρά του ως ενισχυτικό νοημοσύνης.

Συνοπτικά βλέπουμε πως δεν είναι μόνο τα γεγονότα που σχηματίζουν τον κόσμο, είναι και ο τρόπος που λες στους ανθρώπους γι’αυτά. Επίσης βλέπουμε πως το ίντερνετ έχει αλλάξει τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε και επεξεργαζόμαστε τα νέα και πως η ταχύτητα στην ενημέρωση παίζει πολύ σημαντικό ρόλο. Οι γενναιόδωρες ερμηνείες, το οξύ σενάριο και η προσεγμένη σκηνοθεσία του ποιοτικού ΗΒΟ έφεραν στη σειρά δύο υποψηφιότητες για χρυσή σφαίρα Α’ Αντρικού ρόλου και καλύτερης σειράς. Ο πρώτος κύκλος έκανε πρεμιέρα τον Ιούνιο του 2012 και ο δεύτερος κύκλος θα ξεκινήσει το καλοκαίρι του 2013.

Πηγή : abouttvseries.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου