Πέμπτη 5 Ιουλίου 2012

Fringe - Review



Έτος : 2008-2013

Η νεαρή Olivia Dunham, πράκτορας του FBI και μέλος του ειδικού τμήματος "Fringe", συνεργάζεται με τον Dr. Walter Bishop και τον γιο του Peter Bishop με σκοπό την εξιχνιάση περιέργων υποθέσεων. O Dr Bishop είναι ένας από τους λίγους ερευνητές που η εμπειρία του στην «περιθωριακή» επιστήμη (τηλεπάθεια, αναγέννηση, αορατότητα, γενετική μετάλλαξη) τον καθιστά πλέον κατάλληλο γι’ αυτή την αποστολή. Μια αποστολή στον αινιγματικό χώρο του μεταφυσικού, ένας σκληρός αγώνας ενάντια στην άγνοια και ένας πανίσχυρος οργανισμός με την ονομασία "Massive Dynamic", που φαίνεται πως κατέχει σημαντικά μυστικά για την εξέλιξη του ανθρώπινου είδους. Το "Fringe Division" διοικείται από τον Special Agent Philip Broyles. Στην ομάδα επίσης συμμετέχουν ο Agent Charlie Francis και η Agent Astrid Farnsworth, βοηθός της Olivia (πιο πολύ βεβαία νταντά του Walter που σημειωτέον κάνουν τρελό δίδυμο μαζί). Γενικά ότι περίληψη και να κάνω δεν φτάνει ούτε στο ελάχιστο το μεγαλείο της σειράς. Έχει απ'όλα, δράση , γέλιο (ειδικά από Walter), κλάμα κτλ.


Τα παρακάτω περιέχουν SPOILERS

Season 1

Η πρώτη σεζόν είναι αρχή του χαμού , μπορεί να αποτελείται κυρίως από αυτοτελή επεισόδια αλλά οι υποθέσεις που ερευνούν είναι πολύ ενδιαφέρουσες. Η σειρά ξενικά όταν η πτήση από Αμβούργο για Βοστόνη προσγειώθηκε με όλους του επιβάτες νεκρούς. Αργότερα η Olivia μαζί με τον συνεργάτη (και εραστή) της John Scott ερευνούν κάποιες αποθήκες , εκεί βρίσκουν τον ύποπτο όμως γίνεται μια έκρηξη και ο John εκτίθεται σε χημικά. Η Olivia στην προσπάθεια να τον σώσει και να εξιχνιάσει την υπόθεση βρίσκει έναν επιστήμονα που φαίνεται να μπορεί να τους δώσει πληροφορίες για τα σκηνικά τον Dr Walter Bishop. O Dr Bishop τα 17 τελευταία χρονιά βρισκόταν στο St. Claire's. Μέτα από μια φωτιά στο εργαστήριο του, μια από τις βοηθούς του σκοτώθηκε και θεωρήθηκε ένοχος για φόνο εξ αμελείας αλλα κρίθηκε νοητικά ασταθής για να δικαστεί. Για να τον επισκεφτεί πρέπει να βρει τον γιο του, Peter Bishop.(Ο Peter είναι ενας τύπος με IQ 190 , δεν μένει κάπου παραπάνω από 2 μήνες, είναι ο κλασικός απατεώνας που κοροϊδεύει τον κόσμο επειδή μπορεί.) Έτσι η Olivia πηγαίνει στο Iraq για να τον βρει. Τον παίρνει μαζί της και τελικά βγάζουν τον Dr Bishop από την Ψυχιατρική Κλινική για να την βοηθήσει. Για να σώσουν τον John η Olivia μπαίνει σε μια δεξαμενή για να μπορέσει να μοιραστεί της αναμνήσεις του John , έτσι βλέπει το πρόσωπο του ενόχου. Στο τέλος ο Walter με την βοήθεια του Peter σώζουν τον John. Όμως η Olivia μαθαίνει ότι είναι "προδότης" και αναγκάζεται να τον σκοτώσει. Όσο συνεχιζόταν η υπόθεση , φαίνεται να συνδέεται με όλα αυτά ο William Bell παλιός συνεργάτης του Walter και ιδρυτής της Massive Dynamic.
Όπως συνεχίζεται η σεζόν μαθαίνουμε καλύτερα τους χαρακτήρες , και ανακαλύπτουμε πράγματα γι'αυτούς. Κατά την παιδική ηλικία της Olivia της χορηγήθηκε , από τους Walter και Bell, Cortexiphan ένα πειραματικό φάρμακο που ανέπτυξε κάποιες ικανότητες στα παιδιά.
Ο βασικός κακός της πρώτης σεζόν είναι ο David Robert Jones , σε όλοι την σεζόν προσπαθεί να βρει (όπως και η Olivia ) τον Bell με στόχο να το σκοτώσει. Στο φινάλε μαθαίνουμε ότι ο Bell όλο αυτό τον καιρό βρισκόταν σε κάποια παράλληλο σύμπαν. Στην τελευταία σκηνή βλέπουμε τον Bell να έχει τραβήξει την Olivia εκεί για να την προειδοποιήσει.


Season 2

Η δεύτερη σεζόν άρχισε πολύ γαμάτα για μένα (ιδανικό season premiere)... Όταν ο Bell τράβηξε την Olivia στο παράλληλο σύμπαν, την πήρε μέσα από το κινούμενο αυτοκίνητο της. Κάποιος την "τράκαρε" όμως (ένας πολυμορφικός) και ο τραυματισμός της ήταν αναπόφευκτος.
Παράλληλα η "Washington" καλεί τον Broyles, και του λέει ότι η αποτελεσματικότητα της ομάδας αμφισβητείται, και μάλλον θα τον "κλείσουν".
Στο νοσοκομείο οι γιατροί λένε στον Walter και τον Peter ότι το τραύμα στο κεφάλι της είναι από αυτά που ο ασθενής δεν ανακτά της αισθήσεις του. Ετσι το πρωί θα την έβγαζαν από την μηχανική υποστήριξη. Όταν ο Peter πηγαίνει να την αποχαιρετήσει, εκείνη ξυπνά λέγοντας "na einai kalytero antropo apo to patera toy " (ελληνικά και καλά αλλά χωρίς μεγάλη επιτυχία όπως βλέπετε). Η Olivia του λέει ότι πήγε κάπου, και της είπαν κάτι σημαντικό, κάτι που απ'αυτό εξαρτώνται οι ζωές όλων, αλλά δεν μπορούσε να θυμηθεί. Αργότερα ο ίδιος πολυμορφικός πήγε να την σκοτώσει. Δεν τα κατάφερε αλλά σκότωσε τον Charlie και πήρε την μορφή του. Τέλος με την συσκευή δεδομένων από τους πολυμορφικούς ο Broyles είχε πια απτές αποδείξεις, και έτσι δεν "έκλεισαν" το "Fringe Division"
Η σεζόν συνεχίζεται με κάποια αυτοτελή.
Η Olivia τελικά θυμάται τι της είπε ο Bell. Ότι βρισκόμαστε σε πόλεμο με την άλλη πλευρά και ότι αυτή πρέπει να τον αποτρέψει. Της έδωσε ένα σύμβολο το οποίο βρίσκεται στον αρχηγό των πολυμορφικών (O γνωστός Thomas Jerome Newton).
Επίσης στην σεζόν η Olivia αναγκάζεται να χρησιμοποιήσει τις "ικανότητες" (απο το Cortexiphan) της, και έτσι μαθαίνει οτι ο Peter είναι απο το παράλληλο σύμπαν. Αργότερα το μαθαίνει και ο ίδιος. Μέτα από αυτο αποφασίζει να ακολουθήσει τον Walternet (ο Newton άνοιξε μια γέφυρα για να περάσει με ασφάλεια ο Walternet, Υπουργός Αμύνης στο παράλληλο).
(Και εδώ αρχίζει ο ΧΑΜΟΣ...)
O Peter όμως δεν ξέρει οτι ο σκοπός του "πατέρα" του ήταν να τον χρησιμοποιήσει για να καταστρεψει το άλλο συμπαν. Οταν το έμαθε η Olivia αποφάσισε να πάει να τον φέρει πίσω. Με την βοήθεια άλλων παιδιών του Cortexiphan και τον Walter περνάνε, και εκεί βρίσκει τον Bell και τους βοηθάει. Στην προσπάθεια τους να γυρίσουν πίσω η Olivia παγιδεύεται, και ο Peter o Walter και η AltOlivia (h Fauxlivia όπως την λέει ο Walter ) γυρίζουν τελικά πίσω. Το φινάλε είναι απλά τέρμα πορωτικό, τα περαιτέρω λόγια είναι περιττά.

Season 3

Κορυφαίο season premiere της 3ης. Δεν ξέρω από που να αρχίσω. Η επεισοδιάρα ξεκινάει με την Olivia και μια ψυχολόγο από το παράλληλο σύμπαν που προσπαθεί να την πείσει ότι μετά τον τραυματισμό της, είναι λογικό να είναι συγχυσμένη και ότι είναι από το δικό τους σύμπαν. 
Αργότερα βλέπουμε ότι η Walternet προσπαθεί να της "προσθέσει" τις αναμνήσεις της Fauxlivia (χωρίς επιτυχία στην αρχή) για να μπορέσει να την "μελετήσει" έτσι ώστε να μάθει πως περνά από το ένα σύμπαν στο άλλο. Η Olivia κάποια στιγμή δραπετεύει από το Liberty Island οπού την κρατούσαν (στο Υπουργείο Αμύνης). Στην επομένη σκηνή την βλέπουμε να μπαίνει σε ένα ταξί και να αναγκάζει τον οδηγό να ξεκινήσει. Σιγά σιγά μαθαίνει τι της συμβαίνει , στην αρχή είναι διστακτικός άλλο στο τέλος την βοηθάει ( και πριν την βοηθούσε αλλά τώρα το θέλει). Όσο πηγαίνουν από το ένα μέρος στον άλλο, με την ελπίδα η Olivia να βρει ένα τρόπο να γυρίσει, βλέπουμε ότι τα πειράματα του Walternet "πιάνουν" και στο τέλος του επεισοδίου καταλήγει στο σπίτι της "μητέρας της". 
Για τα επόμενα 7 επεισόδια βλέπουμε εναλλάξ το δικό μας και το άλλο σύμπαν , επίσης η Olivia βλέπει συνέχεια τον Peter ενώ η Fauxlivia αρχίζει να τον ερωτεύεται τον. Στο τέλος του 7ου επεισοδίου η Olivia περνάει στιγμιαία στην μεριά μας και ειδοποιεί τον Peter. Στο επόμενο επεισόδιο η Fauxlivia καταφέρνει να ξεφύγει και η Olivia με την βοήθεια του AltBroyles (και του Cortexiphan φυσικά ) επιστρέφει στο σύμπαν μας.
Στα επόμενα επεισόδια βλέπουμε τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει η Fauxlivia και ειδικότερα τα προβλήματα ανάμεσα στην Olivia και τον Peter. Στη Συνεχεία μαθαίνουμε ότι η Fauxlivia έμεινε έγκυος από τον Peter και ο Walternet ψάχνει τρόπο να ενεργοποιήσει την "Μηχανή" με τον γιου του. Η σχέση της Olivia και του Peter καλυτερεύει (πολύ κι'όλας). 
Τα τελευταία επεισόδια είναι τέρμα πορωτικά. Ο Walternet καταφέρνει να "ανοίξει" τη "Μηχανή" χωρίς τον Peter. Ο Peter αποφασίζει να μπει στην δικιά μας , για να σώσει το "σύμπαν" μας (στο φινάλε του προτελευταίου επεισοδίου). 
Το τελευταίο επεισόδιο της σεζόν διαδραματίζεται στο 2021. Μέτα την "καταστροφή" του παραλλήλου σύμπαντος , κατάλαβαν ότι τα σύμπαντα είναι αλληλένδετα , όταν καταστράφηκε το άλλο άρχισαν τα προβλήματα και σε αυτή την μεριά. Πλέον ο Walter είναι φυλακή και οι Olivia και Peter agent του "Fringe Division". O Broyles είναι γερουσιαστής (του λείπει και ένα μάτι) ενώ και η Astrid είναι agent στο τμήμα "Fringe Science" . H Ομάδα τρέχει γύρω γύρω κλείνοντας τρύπες, που χειροτερεύει ο Walternet , που επιβίωσε από την καταστροφή και θέλει να εκδικηθεί. Ο Peter βγάζει τον Walter και να τους βοηθήσει . Ο Walternet τελικά καταφέρνει να πάρει την εκδίκηση του σκοτώνοντας την Olivia. ο Walter όμως λέει στο Peter ότι μπορεί να γυρίσει πίσω και να κάνει διαφορετική επιλογή. Στα τελευταία λεπτά γυρνάμε στο παρόν και βλέπουμε ότι ο Peter είναι ένα λεπτό μέσα στην "Μηχανή". Με την γνώση που απέκτησε (αφού πήγε στο 2021 και είδε τι θα συμβεί αν είναι από τα δυο σύμπαντα καταστραφούν , ανοίγει μια γέφυρα που ενώνει και τα δυο σύμπαντα για να συνεργαστούν και να επαναφέρουν την δομή του σύμπαντος. Μέτα από λίγο ο Peter εξαφανίζεται. Στην τελευταία σκηνή βλέπουμε όλους τους Observers μαζεμένους. Εκεί μαθαίνουμε ότι ο Peter δεν υπήρξε ποτέ. EPIC FINALE ΑΠΛΑ....


Season 4

H τετάρτη σεζόν ξεκινά μια βδομάδα μετά από το "σβήσιμο" του Peter.
Στα πρώτα επεισόδια βλέπουμε την προσπάθεια συνεργασίας των δυο πλευρών , όπως επίσης και τις διαφορές χωρίς τον Peter. Η Olivia στη αρχή δεν έχει συνεργάτη και μετά δουλεύει μαζί με τον Lincoln Lee (αυτός μας έλειπε), ενώ ο Walter είναι "τρελός" όσο ποτέ και ζει 3 χρόνια τώρα μόνο μέσα στο εργαστήριο, ακόμα και η Astrid είναι διαφορετική αφού πηγαίνει σε όλες τις crime scenes και παίρνει οδηγίες από τον Walter μέσω gadget. Παράλληλα ένα νέο είδος πολυμορφικών έχει εμφανιστεί στη πλευρά μας και πιστεύουν ότι είναι και πάλι "δουλειά" του Walternet.
Επίσης βλέπουμε σε κάποιες φάσεις τον Peter να εμφανίζεται στιγμιαία. Ο Walter τον βλέπει στους καθρέπτες ενώ η Olivia στα όνειρα της , αλλά κανείς από τους 2 δεν ξέρει ποιος είναι αυτός ο άντρας.
Το 4ο επεισόδιο ξεκινάει με την Olivia να κοιμάται και μια άμορφη μάζα ενεργείας να αιωρείται από πάνω της καθώς μαγνητίζει και όλα τα μεταλλικά αντικείμενα. Στη προσπάθεια της να καταλάβει τι γίνεται, ζητά βοήθεια από τον Walter και αυτός πιστεύει ότι είναι ένα από τα παιδιά του Cortexiphan. Τελικά τον βρίσκουν αλλά σύντομα καταλαβαίνουν ότι δεν το προκαλεί αυτός. Έτσι ζητάνε τη βοήθεια του για να "διώξουν" αυτή την πηγή ενεργείας. Τη στιγμή που πάει να τα καταφέρει η Olivia τον σταματά και στην επομένη σκηνή βλέπουμε τον Peter στη γνωστή (πλέον) Reiden Lake. Στο τέλος του επεισόδιου ο Broyles ενημερώνει την Olivia ότι ένας άντρας γνωρίζει απόρρητες πληροφορίες για το "Fringe Division" και ισχυρίζεται ότι τους ξέρει όλους. Η Olivia πηγαίνει στο νοσοκομείο, όταν ο Peter την βλέπει χαίρεται , αλλά αυτή γυρνά και του λέει την υπέρτατη φράση “Who are you?” ( ΕΝΤΑΞΕΙ ΕΛΕΟΣ , ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΡΩΤΑΣ;).
Στα επόμενα επεισόδια ο Peter προσπαθεί να καταλάβει τι έγινε και να τους πείσει ότι τον έχουν ξεχάσει και ότι είναι από αυτό το timeline. Ο Walter δεν θέλει καμιά σχέση μαζί του και η Olivia είναι απόμακρη. Κάποια στιγμή και ο ίδιος πιστεύει ότι είναι σε κάποιο παράλληλο σύμπαν και προσπαθεί να πείσει τον Walter να τον βοηθήσει να γυρίσει στο “σπίτι” του. Στην αρχή δεν το καταφέρνει και έτσι στρέφεται στον Walternet. Αυτός προτίθεται να τον βοηθήσει με αντάλλαγμα να πει στην άλλη πλευρά ότι δεν έχει κάποια σχέση με τους πολυμορφικούς και ότι πρέπει να συνεργαστούν για να βρουν ποιος κρύβεται πίσω από όλα αυτά. Στο τέλος του ιδίου επεισοδίου (για την ακρίβεια του 8ου) βλέπουμε τον September να λέει στην Olivia ότι έχει ψάξει σε όλα τα πιθανά μέλλοντα και σε όλα πρέπει να πεθάνει, ενώ η Olivia μέχρι εκείνη τη στιγμή δεν ήξερε καν για την ύπαρξη των Observers.
Ο μεγάλος κακός σε αυτή την σεζόν είναι και πάλι (φαινομενικά) Ο David Robert Jones. Έχει καταφέρει να περάσει στην άλλη πλευρά και οι πολυμορφικοί είναι δικοί του. Ο Peter αποφασίζει να βοηθήσει το Fringe Division, αφού σε κάποιο άλλο timeline τον έχει σταματήσει ξανά. Και εδώ έρχεται το καλό.
Στο 12ο επεισόδιο η ομάδα παγιδεύεται σε μια πόλη, ο DRJ “ πειραματίζεται” εκεί, προσπαθεί να καταστρέψει και τις 2 πλευρές και να βρει το “ματι του κύκλωνα” ενώ στο τέλος του επεισοδίου έρχεται το αναπάντεχο, ο Peter πηγαίνει στο σπίτι της Olivia για να πει ένα γεια και αυτή φαίνεται να τον θυμάται και τον φιλάει. Αργότερα προσπαθούν να καταλάβουν τι συμβαίνει με την Olivia και γιατί οι αναμνήσεις της αντικαθίστανται απο αυτές που έχει μοιραστεί με τον Peter.
Πάνω που πάει να γίνει κάτι μεταξύ τους ο DRJ την απαγάγει και προσπαθεί να ενεργοποιήσει τις ικανότητες της. Παράλληλα ο September βρίσκεται πληγωμένος στο εργαστήριο του Walter, έτσι κάνουν το παλιό καλό γνωστό κόλπο και ο Peter μπαίνει στο μυαλό του. Εκεί για πρώτη φορά μαθαίνουμε τι είναι οι Observers. Ειναι επιστήμονες από το μέλλον που αντιλαμβάνονται τον χρόνο διαφορετικά (οι τύποι έχουν δει το BIG BANG!!!) και αυτό που κάνουν είναι να Παρατηρούν , αλλά ο September παρενέβη και έτσι σώζοντας τον “ σημαντικό” Peter ήθελε να διορθώσει το λάθος του ( στο επεισόδιο 2χ16 βλέπουμε οτι όταν ο Walternet βρήκε τελικά τη θεραπεία ο September του απέσπασε τη προσοχή με αποτέλεσμα να πεθάνει). Άλλα αυτό επέφερε φθορά στο timeline. Όλα αυτά όμως αλλάξαν το πεπρωμένο και ο γιος του Peter γεννήθηκε απο την λάθος Olivia. Ετσι έπρεπε να "σβήσει" τον Peter για να διορθωθούν τα πράγματα (έτσι τουλάχιστον πίστευε αλλά ο Peter συνέχισε να εμφανίζεται). (ΤΡΟΜΕΡΟΤΑΤΗ ΣΚΗΝΗ)
Στο τέλος αυτού του επεισοδίου ο Peter “"παρατάει" την Olivia , και της λέει ότι η δικιά του είναι σε κάποιο άλλο timeline και τον περιμένει.
Στο επόμενο επεισόδιο η Peter προσπαθεί να φύγει μακριά από την Olivia , αλλά ο Walter ανακαλύπτει ότι ο September έχει βάλει κάτι στο μάτι του. Αυτός γυρίζει πίσω και πηγαίνει στην διεύθυνση που του έδωσε. Εκεί συνεχίζεται η συζήτησή τους (που είχαν διακόψει οι άλλοι Observers) και επιτέλους του λέει ότι είναι στο σωστό timeline και ότι δεν μπόρεσε να “ σβηστεί” από την μεγάλη αγάπη τον ανθρώπων που έχει κοντά του.
4 επεισόδια πριν το φινάλε βλέπουμε ένα επεισόδιο στο μέλλον. Στο 2036 οι Observers έχουν καταλάβει τον κόσμο η Ομάδα έχει μπει στο Κεχριμπάρι και η Etta (κόρη τελικά του Peter και της Liv) μαζί με τον Simon προσπαθούν να τους βγάλουν για να βοηθήσουν στην αντίσταση (το επεισόδιο τελείωσε απότομα αλλά ξέρουμε ότι όλη η 5η σεζον θα ασχοληθεί με αυτό).
Στο 20ο επεισόδιο οι προσπάθειες να σταματήσουν τον DRJ από το να καταστρέψει τα σύμπαντα δεν αποδίδουν και αναγκάζονται να κλείσουν μια για πάντα τη γέφυρα (σημειωτέον ο αρχηλιγουρης Lincoln αφού δεν κατάφερε την δικιά μας Olivia στράφηκε στη Fauxlivia και μετά το κλείσιμο της γέφυρας έμεινε στο παράλληλο).
Και φτάσαμε στα 2 ΥΠΕΡΓΑΜΑΤΑ επεισόδια του φινάλε. Τελικά πίσω από όλα κρυβόταν ο ΤρελοBelly που την έχει δει Θεός και θέλει να δημιουργήσει ένα νέο σύμπαν μετά την κατάρρευση. Για να το καταφέρει αυτό βρίσκει τρόπους για να ενεργοποιήσει την Olivia έτσι ώστε να την χρησιμοποιήσει σαν πηγή ενεργείας. Τελικά τα καταφέρνει. Επίσης μαθαίνουμε οτι τελικά η Olivia είναι η “σημαντικη” που έλεγε ο September . Η Olivia κάνει κατι τρελά κόλπα με τις ικανότητες της κατά την διάρκεια των επεισοδίων. Στο τέλος βρίσκουν τον Bell αλλά δεν μπορούν να σταματήσουν πια τη καταστροφή και έτσι ο Walter κάνει το τέρμα απρόβλεπτο πράγμα και σκοτώνει την Olivia. Βέβαια όπως λέει και αυτός ούτε ο θάνατος δεν τον σταματά και με την βοήθεια του Cortexiphan η Oliviara την γλυτώνει. 2 σκηνές πριν το τέλος ο ΜΕΓΑΛΟΣ Walter έχει ένα τρομερό διάλογο με μια νοσοκόμα (Excuse me miss,is that lemon jello? These are urine samples ... Oh, well in that case no thnx, im more peckish than thirsty) .Λίγο πριν το τέλος η Olivia λέει στον Peter ότι είναι έγκυος. Και στην τελευταία σκηνή ο September λέει το μεγάλο “They Are Coming” στον Walter.


Τελειώνοντας το “απειρο” review μου, Θέλω να επισημάνω ότι ΟΛΑ είναι η προσωπική και υποκειμενική μου άποψη και ότι προφανώς υπάρχουν άτομα που διαφωνούν εν μέρει ή τελείως με τα σχόλια μου σε κάποιες φάσεις.


Review By Evh

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου