Σάββατο 30 Ιουνίου 2012

Battlestar Galactica Review

Πριν ξεκινήσω να παρακολουθώ το Battlestar Galactica πίστευα ότι θα είναι ένα απλό remake της παλαιάς σειράς επιστημονικής φαντασίας. Η original σειρά ήταν η κλασική σειρά «άνθρωποι εναντίον ρομπότ» με κάποια εφέ αρκετά πρωτοποριακά για την εποχή της. Η νέα όμως σειρά έγινε πιο σύγχρονη αλλά και πιο μυστηριώδης.

Η αρχή έγινε με τα miniseries, μία τρίωρη ταινία που ουσιαστικά σου δίνει τις πρώτες πληροφορίες για την ιστορία που πρόκειται να παρακολουθήσεις και συστήνοντας σου τους χαρακτήρες.  Η ταινία ξεκινά σε ένα απόμακρο μέρος του Γαλαξία μας όπου ένας ανθρώπινος πολιτισμός ζει σε διάφορους πλανήτες γνωστούς ως 12 αποικίες.  Οι άνθρωποι στο παρελθόν είχαν δημιουργήσει ρομπότ με τεχνητή νοημοσύνη , τους Cylons.  Με την βοήθεια ενός επιστήμονα του Gaius Baltar (αλλά και εν αγνοία του), οι Cylons (οι οποίοι όμως έχουν εξελιγχθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό) εξαπολύουν μία αιφνίδια πυρηνική επίθεση κατά των 12 αποικιών καταστρέφοντας τους πλανήτες και σκοτώνοντας 50 δισεκατομμύρια ανθρώπους που ζούσαν σε αυτούς.  Όμως 50.000 άνθρωποι καταφέρνουν να γλυτώσουν βρίσκοντας καταφύγιο σε λιγοστά διαστημόπλοια που κατάφεραν να απομακρυνθούν από τις 12 αποικίες πριν καταστραφούν. Δύο πολεμικά αστρόπλοια , το Battlestar Galactica και το Battlestar Pegasus καθώς και μερικά αποικιακά διαστημόπλοια  σώζονται και αναλαμβάνουν να οδηγήσουν τον μικρό στόλο προσφύγων σε ένα μυθικό πλανήτη με το όνομα Γη (την 13η αποικία) , που εμφανίζεται στα θρησκευτικά κείμενα των 12 αποικιών.

Η σειρά φέρνει στην επιφάνεια  πολλά σημαντικά ερωτήματα, όπως τι ακριβώς είναι αυτό που ορίζει ένα ανθρώπινο όν, την θρησκεία καθώς και  τα όρια που μπορεί κάποιος να ξεπεράσει για να καταφέρει όχι μόνο να επιβιώσει ο ίδιος αλλά και να διατηρήσει ένα ολόκληρο ανθρώπινο γένος. Το cast είναι υποδειγματικό ξεκινώντας από τον υπέροχο Edward James Olmos που υποδύεται τον commander Adama, αλλά και την Mary McDonnel στον ρόλο της Roslin η οποία πριν την καταστροφή ήταν γραμματέας εκπαίδευσης αλλά ως η μοναδική επιζούσα της Κυβέρνησης ορκίζεται Πρόεδρος των 12 αποικιών.

Η θρησκεία των ανθρώπων είναι πολυθεϊστική (με πολλά κοινά με το αρχαιοελληνικό δωδεκάθεο) σε αντίθεση με αυτή των Cylons που είναι μονοθεϊστική και με πολλά κοινά με τον Θεό κατά την Αβράαμ εποχή. Οι άνθρωποι και οι Cylons θεωρούν ψεύτικη την θρησκεία του άλλου θυμίζοντας κατά πολύ την αντιπαλότητα των χριστιανικών – ισλαμικών χωρών.

Σε σχέση με την original σειρά υπήρξαν αρκετές αλλαγές όπως ότι οι Cylons είναι δημιουργήματα των ανθρώπων και όχι κάποια εξωγήινη μορφή. Επιπλέον ο  ρόλος της πιλότου Starbuck στην αρχική σειρά ήταν ανδρικός ενώ στην ανανεωμένη γυναικείος.

Η βασική διαφορά βέβαια είναι η ανθρώπινη μορφή των Cylons (στην original σειρά ήταν ουσιαστικά androids) και η δυνατότητα της ανάστασης τους όταν πεθαίνουν.  Στην πορεία της σειράς γνωρίζουμε 7 ανθρώπινα μοντέλα Cylons αλλά γίνεται γνωστό ότι τα μοντέλα είναι 12 και τα γνωρίζουμε σταδιακά με αποκορύφωμα το τελευταίο. Καθώς παρακολουθείς την σειρά βρίσκεις πολλές φορές τον εαυτό σου να συμπαθείς τους Cylons ίσως λόγω των θρησκευτικών τους πεποιθήσεων, την πίστη τους στην λύτρωση αλλά και στην αναγέννηση.  Το τέλος της σειράς είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό και αποκαλυπτικό. Η μουσική είναι πολύ αξιόλογη καθώς και η σκηνοθεσία.

Μετά τα Miniseries υπήρξε αναμονή για τη συνέχεια καθώς η χρηματοδότηση της σειράς ήταν δύσκολη. Ευτυχώς το βρετανικό κανάλι Sky one έψαχνε να χρηματοδοτήσει high profile αμερικάνικες σειρές  οπότε 4 σεζόν (και 2 ταινίες)  απίστευτης δράσης και μυστηρίου έγιναν πραγματικότητα.

Producers
 Stars

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου